VEZNICI „DA“ I „KAKO“

U posljednje vrijeme za oko mi zapne svako „kako“ koje vidim u objektnoj rečenici. Čini mi se kao da se ponekad bojimo upotrijebiti sasvim uobičajeni veznik „da“ jer mislimo da je to obilježje srpskoga jezika ili nam u dužim rečenicama to ne zvuči dovoljno dobro.

U hrvatskom jeziku nije pravilno upotrebljavati konstrukciju da + prezent ili upitni oblik da li. Primjerice, rečenice Moram da idem. i Da li si dobro? ne pripadaju našem standardu i umjesto njih treba reći: Moram ići. i Jesi li dobro? Međutim, ne postoji pravilo koje kaže da baš svako da trebamo izbaciti i zamijeniti ga nečime drugim. Takav je slučaj s objektnim rečenicama, naročito onima kojima se izriče neupravni govor.

Uzmimo za primjer rečenicu Rekao mi je kako će doći. Prenosimo li nečije riječi, ona ima potpuno isto značenje ako napišemo: Rekao mi je da će doći. U rečenicama poput navedene nekad je čak i bolje napisati da jer je tada rečenica jednoznačna (Što mi je rekao? Da će doći.), dok s veznikom kako osim toga može značiti i način (Kako će doći? Doći će vlakom.).

I dok bi mnogi u spomenutoj rečenici upotrijebili veznik da, u medijima je nešto drukčija situacija. Promotrimo nekoliko (parafraziranih) rečenica iz novinskih tekstova:

  • U imovinskoj kartici objavio je kako je vrijednost tog stana 410.000 kuna. 
  • Dodaje kako predsjednik i najuže vodstvo stranke imaju “sve više informacija o tome.
  • Smatra kako bi, s obzirom na situaciju, bolje prošli da su na njihovoj listi bili drugi kandidati.
  • Rekao je kako se radi o neotrovnoj bjelouški. 
  • Mnogi su se javili tvrdeći kako nisu imali pojma da i sami imaju iste smetnje.
  • Novoizabrani predsjednik izjavio je kako smatra legitimnim prosvjede, ali je istaknuo kako ga to neće omesti u njegovim nakanama.

  • U intervjuu za televiziju rekao je kako to smatra legitimnim načinom izražavanja volje građana.

U navedenim primjerima svaki veznik kako može se zamijeniti veznikom da. Napominjem, nije nepravilno napisati kako, ali možemo (bez straha od pogreške) upotrebljavati i veznik da.

Komentiraj

Create a website or blog at WordPress.com

Gore ↑

Design a site like this with WordPress.com
Započnite