DECIMALNA TOČKA ILI DECIMALNI ZAREZ?

Cijeli i decimalni dio decimalnoga broja odvajaju se decimalnim znakom. U engleskoj i američkoj tradiciji taj je znak decimalna točka, dok se u drugim (posebice europskim) zemljama rabi decimalni zarez.

Matematičari su za pisanje decimalne točke i to je prihvaćeno u hrvatskim matematičkim udžbenicima. Decimalni zarez rabi se pak u udžbenicima svih ostalih nastavnih predmeta, u zakonskim tekstovima RH, u svakodnevnom životu (cijene artikala, računi, oznake obujma na bocama pića…).

Što je onda pravilno?

Iako postoji nesuglasje u praksi, mogli bismo reći da je situacija prilično jednostavna: noviji jezični priručnici navode da se, u skladu s pravopisom i hrvatskom normom, piše decimalni zarez.

Pravilno je napisati: Približna vrijednost broja pi iznosi 3,14. Cijena nekretnina u Zagrebu u posljednjih godinu dana porasla je za 4,4 posto. Razoran potres jačine 7,9 zatresao Aljaski zaljev.

Navedeno pravilo o pisanju decimalnoga broja vrijedi i u pisanju novčanih iznosa, npr. Cijena osobne iskaznice za starije od 65 godina iznosi 49,50 kuna. U financijskome poslovanju zarez se piše između cijeloga broja i decimalnoga dijela (npr. između kuna i lipa), a točka u višeznamenkastim brojevima odjeljuje po tri brojke brojeći zdesna nalijevo, stoga pišemo: Kvadrat stana platili su 1.299,99 kuna. Dužni su državi 28.500.000,00 kuna.

Dakle, dileme nema, u decimalnim brojevima piše se decimalni zarez!

Komentiraj

Create a website or blog at WordPress.com

Gore ↑

Design a site like this with WordPress.com
Započnite