IZOSTAVLJANJE IZOSTAVNIKA

Izostavnik ili apostrof (‘) pravopisni je znak kojim se označava da je što izostavljeno u brzome ili neformalnome govoru. Bilježi se na onome mjestu na kojemu bi trebao biti ispušteni dio riječi ili izraza: Drž’te lopova! Je l’ to u redu? ‘Đenja! ‘Jutro!

Međutim, u nekim slučajevima IZOSTAVNIK NE PIŠEMO:

Puko si ko kokica, možemo reći prijatelju kada smatramo da je pretjerao u nečemu. Isto to možemo mu i napisati, i to upravo tako – bez ikakvih izostavnika. Puni bi oblik bio pukao si kao kokica, što bi onda trebalo značiti da smo u skraćenoj verziji u objema riječima ispustili samoglasnik a. Međutim, u ovom se slučaju ne radi o izostavljanju (jednog) samoglasnika, već o sažimanju dvaju samoglasnika u jedan (ao > o), stoga nije potrebno pisati apostrof.

Izostavnik se ne bilježi ni u krnjem infinitivu i krnjem glagolskom prilogu sadašnjem, tj. kad se iz nastavaka za infinitiv ili gl. prilog sadašnji gubi i. Pravilno je napisati: Ne moraš pisat, mnogo ćeš naučiti gledajuć. (Standardni su oblici pisati i gledajući, ali ako je netko izgovorio skraćeni oblik, onda u citatu te riječi bilježimo bez apostrofa.) Isto tako, kada se u futuru prvom infinitiv nalazi ispred pomoćnog glagola, -i se u infinitivu ne bilježi, baš kao ni izostavnik: bit će.

Ako od koje riječi nastane skraćeni oblik (auto od automobil, net od internet i sl.), bez obzira na to što je izostavljen dio riječi – apostrof se ne piše. Takvi skraćeni oblici karakteristični su za razgovorni stil i valja ih izbjegavati u službenoj komunikaciji.

Pravilno je napisati sad i sada, nekad i nekada, prvog i prvoga, našem i našemu. Navezak je pokretni samoglasnik koji može doći na kraju riječi, a da joj uopće ne mijenja značenje. Njegovo izostavljanje također nije potrebno bilježiti apostrofom.

I za kraj, ponavljanje na primjeru dviju riječi na četiri načina:

KO – umjesto kao, sažimanje dvaju samoglasnika u jedan

‘KO – skraćeni oblik zamjenice tko

K’O – umjesto kao, ali nepravilan oblik

KO’ – umjesto kao ili tko, ali u oba slučaja nepravilno!

Komentiraj

Create a website or blog at WordPress.com

Gore ↑

Design a site like this with WordPress.com
Započnite