SPASIOC, SPASILAC ILI SPASITELJ?

Kako nazivamo osobu kojoj je posao spašavanje ljudi, recimo na plaži ili u planinama? Je li to spasioc, spasilac ili spasitelj? Možemo čuti sva tri oblika, no koji je od njih pravilan?

Imenice koje označavaju vršitelja radnje u hrvatskom jeziku moguće je tvoriti pomoću sufikasa telj -lac, a prednost se daje imenicama na -telj. Primjerice, bolje je reći gledatelj i slušatelj nego gledalac slušalac.

Ipak, kada je riječ o imenicama iz naslova, oblik Spasitelj možemo eliminirati jer je ta riječ sinonim za Isusa Krista, a u prenesenom značenju spasiteljem možemo nazvati i osobu koja nam je donijela spas.

Što se tiče izbora između sufikasa -oc -lac, tu ne bi trebalo biti nikakve dileme – nominativ jednine na -oc ne pripada standardu! Pravilan je oblik spasilac, a deklinira se na sljedeći način:

spasilac-deklinacija

U sklonidbi dolazi do dviju glasovnih promjena. Prva je nepostojani a, tj. glas koji se pojavljuje u određenim oblicima imenica (djevojka – djevojaka, momak – momaka, spasilac – spasiocu). Druga je glasovna promjena vokalizacija, odnosno prelaženje lo na kraju sloga. Imenica spa-si-lac u genitivu dobiva nastavak -a, pa prije glasovne promjene imamo spa-sil-ca, što zatim prelazi u spasioca.

Kao imenica spasilac sklanjaju se i: ličilac, mislilac, naručilac, nosilac, pratilac, ranoranilac, ronilac, talac.

Budući da u većini padeža glasa nema, nije teško zaključiti zbog čega je došlo do upotrebe pogrešnih oblika u N jd. i G mn. No nije tako teško ni zapamtiti što je pravilno. 😉

  • Martin je profesionalni ronioc ronilac.
  • Nije jedini ranoranioc ranoranilac u svojoj obitelji.
  • Broj spasioca spasilaca gotovo je udvostručen.
  • Optužen je za napad na civile i uzimanje taoca talaca

Jedna misao o “SPASIOC, SPASILAC ILI SPASITELJ?

Add yours

Komentiraj

Create a website or blog at WordPress.com

Gore ↑

Design a site like this with WordPress.com
Započnite