TKO IDE U BOLNICU RADI BOLESTI?

Zamjena priloga zbog i radi još je jedna česta jezična pogreška.

Zbog i radi nisu istoznačnice! Prijedlogom zbog izričemo uzrok, tj. zašto se nešto dogodilo ili što je prethodilo određenom događaju. S druge strane, prijedlog radi upotrebljavamo kad želimo izreći namjeru, cilj ili svrhu.

Promotrimo sljedeću rečenicu: Fotografija je uklonjena radi isteka korištenja. Je li fotografija uklonjena zbog toga što su istekla prava njezina korištenja ili je uklonjena s namjerom da joj isteknu prava korištenja? Mislim da se svi možemo složiti da je odgovor ono prvo. Onda treba i napisati tako: Fotografija je uklonjena zbog isteka prava korištenja. (uzrok: isteklo je pravo korištenja fotografije → posljedica: fotografija je uklonjena)

zbog-radi

Na primjeru se može vidjeti u čemu je razlika. Premda možemo čuti da ljudi kažu da idu u bolnicu radi bolesti, jasno nam je da to vjerojatno ne misle, jer tko ide u bolnicu s namjerom da se razboli? Bolest je uzrok odlaska u bolnicu, a svakome je namjera odnosno cilj izliječiti se.

Kao i u spomenutim primjerima, češće se pogrešno upotrebljava radi. Ako imamo na umu da taj prijedlog označava namjeru, onda sljedeće rečenice doista nemaju smisla (osim možda zadnje, tko će znati što ti političari smjeraju). U njima bi stoga trebalo upotrijebiti uzročni prijedlog zbog.

  • Utakmica se igrala na praznom stadionu radi zbog navijačkog nasilja.
  • Morske kornjače stradavaju radi zbog različitih ljudskih aktivnosti.
  • Iz prodaje se povlači tamna čokolada radi zbog moguće prisutnosti alergena.
  • Najavili su da će u saborsku proceduru uputiti Interpelaciju o radu Vlade Republike Hrvatske radi zbog neuspjeha u provođenju strukturnih reformi.

Na izlozima često možemo vidjeti natpise “zatvoreno radi preuređenja” i “zatvoreno zbog preuređenja”. U tom slučaju i jedno i drugo može biti pravilno. Naime, ako je napisano radi preuređenja, to znači da je zatvoreno zbog toga što je vlasnik odlučio preurediti prostor. Ako pak piše zbog preuređenja, u tom je trenutku preuređenje vjerojatno u tijeku.

U slučaju da se ne možete odlučiti što napisati, bolje je upotrijebiti uzročni prijedlog zbog jer namjera uključuje i uzrok, a obratno nije uvijek nužno.

Komentiraj

Create a website or blog at WordPress.com

Gore ↑

Design a site like this with WordPress.com
Započnite