U KOJEM SMO DESETLJEĆU?

Tek što smo ušli u 2020. godinu, pojavila se jedna dilema – jesmo li još uvijek u starom ili smo ušli u novo desetljeće? Na društvenim mrežama sigurno ste naišli na pokoju objavu u kojoj piše da smo dočekali novo desetljeće. No je li doista tako?

Desetljeće ili dekada razdoblje je koje traje deset godina. Kada govorimo o kalendaru, treba zapamtiti da smo krenuli od jedne točke i započeli smo brojiti od prve godine, ne od nulte. Uvijek krećemo od prve godine i završavamo s onom kojoj je zadnja brojka nula. Dakle, od 1. do 10. god. n. e. trajalo je prvo desetljeće, od 11. do 20. drugo, od 21. do 30. treće…

Nastavimo li tako, možemo zaključiti da desetljeće u kojemu se trenutačno nalazimo traje od 1. 1. 2011. do 31. 12. 2020. Znači, tek dogodine ulazimo u novo desetljeće, jednako kao što smo 2001. godine zakoračili u novo desetljeće, stoljeće i tisućljeće.

Primijetila sam također da je nekima teško pomiriti se s time da su svake godine stariji za jednu godinu. Vjerojatno ste barem jednom čuli da je netko napunio npr. dvadeset godina i sad ulazi u dvadeset prvu. Iako je to potpuno točno, čini mi se da mlađima ta ideja o godini više ne sjeda baš lako. Naime, može se reći da ta osoba ima dvadeset godina ili da je u dvadeset prvoj, svejedno je. Isto je i s godinom smrti: ako tko umre nakon što je napunio primjerice 99 godina, reći ćemo da je preminuo u stotoj, a ne u devedeset devetoj.

Druga je stvar ako govorimo o dvadesetima ili devedesetim godinama (čijega života ili kojega stoljeća). Dvadesete su one godine koje počinju brojkom 2, dakle sve od 20. do 29. (kalendarski one također počinju dogodine). Isto vrijedi i za devedesete, one traju od 90. do 99. godine. Za osobu koja ima 45 godina možemo reći da je u četrdesetim godinama života ili pak da je u petom desetljeću.

Komentiraj

Create a website or blog at WordPress.com

Gore ↑

Design a site like this with WordPress.com
Započnite